Plannen voor een klimbos

Landgoed Prattenburg mag een klimbos aanleggen. Het Rhenense stadsbestuur heeft groen licht gegeven voor een klauter- en klimgelegenheid in de bomen op de Utrechtse Heuvelrug. Samen met Klimbos Nederland hopen we het speelbos aan te mogen leggen, na nog een aantal nodige vooronderzoeken. De locatie van het klimbos ligt in een gebied op de begrenzing van Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug, tussen de Veenendaalsestraatweg (N416) en de Driftweg in Elst. Het klimbos zal alleen overdag geopend zijn en op geselecteerde dagen. De Jongerenraad van Rhenen heeft zich al enthousiast uitgelaten over het plan. Zij willen graag meer recreatiemogelijkheden voor jongeren en jonge gezinnen op de Utrechtse Heuvelrug.
Foto: Peter Zandee

Nieuwsbrief september 2023

De Stichting Vrienden van Landgoed Prattenburg informeert haar achterban van vrienden en andere belangstellenden via Facebook en een nieuwsbrief over ontwikkelingen op Prattenburg. In de september-editie wordt aandacht besteed aan: diverse evenementen, de nieuwe voorzitter stelt zich voor en de eerste fase van de digitalisering van het familiearchief van Prattenburg is afgerond.

Leer de bossen beter te 'begrijpen'

Regelmatig krijgen we vragen over de wijze waarop het bosbeheer op Prattenburg wordt uitgevoerd. Bosbeheer is een dynamisch proces waar veel over te vertellen is. Bosbeheerder en groene rentmeester Gerard Koopmans heeft er een artikel over geschreven, waarin veel vragen van bezoekers worden beantwoord. Een unieke kans om de bossen beter te leren ‘begrijpen’. Via onderstaande link kunt u het hele artikel lezen.

Evenementen in 2023

De Stichting Vrienden van Landgoed Prattenburg organiseert in 2023 nog drie evenementen waaraan u kunt deelnemen:
9 september  |  Open Monumentendag
14 oktober  |  PrattenburgRun
4 november  |  Natuurwerkdag in het Prattenburgse bos.

Klimaatslimme maatregelen

Er zijn ambitieuze plannen vanuit Landgoed Prattenburg om de gevolgen van de klimaatverandering te beperken en de natuurwaarde te vergroten. Dit doen we onder andere door heggen aan te planten. Deze zijn van onschatbare waarde voor planten en dieren gezien de grote rijkdom aan zaden en vruchten die er in voorkomen. Vogels, insecten, reptielen en kleine zoogdieren vinden hier hun plek. Zo vergroten we de opslag voor CO2 en geven we de biodiversiteit een boost. Op dinsdag 28 februari jl. hebben we met een groep enthousiaste vrijwilligers een mooie start gemaakt en zijn meidoorn en sleedoorn in een dubbele lijn geplant. Dit moet nu gaan groeien zodat het in de toekomst gevlochten kan worden tot een ondoordringbare heg. Zodra dat is gelukt, kan het prikkeldraad worden verwijderd.

Start lanenproject Solkuil

Prattenburg kenmerkt zich onder andere door de grote hoeveelheid statige lanen op het landgoed. Deze lanen zijn destijds niet alleen aangelegd om van te genieten maar ook als bladvoorziening en humus voor de arme zandgronden. Humus maakt de bodem immers voedselrijker en stimuleert al het leven erin. Het beheer en onderhoud van lanen zijn kostbare aangelegenheden. Daarom wordt gewerkt aan een lanenbeleidsplan om de hoofdstructuur van de lanen op Prattenburg veilig te stellen voor toekomstige generaties. Bij de Solkuil zijn inmiddels zijn 30 platanen geplant door de aannemer. Deze platanen zijn allemaal “verkocht”. Op 18 maart a.s. worden de certificaten uitgereikt aan de donateurs en worden de donatieplaatjes bevestigd. Er is bewust gekozen voor platanen als laanboom. Deze bomen worden gezien als klimaatbestendig. Deze soort is beter bestand tegen hitte en droogte dan bijvoorbeeld beuken. 

Naast een beleidsplan is er ook een lanenverjongingsplan gemaakt, waarin de verjonging voor de komende 10 jaar is uitgestippeld. Wilt u hieraan een bijdrage leveren? Dan kunt u uw belangstelling voor een adoptieboom in de Prattenburgse lanen kenbaar maken.

Prattenburg als laatste rustplaats

Voor de liefhebbers van landgoed Prattenburg is het in de nabije toekomst mogelijk om het Landgoed te verkiezen als laatste rustplaats. De website van de Natuurbegraafplaats Prattenburg is inmiddels gelanceerd. Hier kunt u terecht voor alle informatie over natuurbegraven en voor de laatste ontwikkelingen. Als de realisatie volgens plan verloopt, wordt de natuurbegraafplaats in 2024 geopend.  

BOS- & NATUURBEHEER OP
PRATTENBURG

LEES MEER

Bijeenkomst of partij

Het Koetshuis op Prattenburg is te huur. Dit charmante gebouw  is geheel gerenoveerd en van alle voorzieningen van deze tijd voorzien. Het koetshuis is te huur voor besloten bijeenkomsten en partijen. Ook is het koetshuis een bijzondere trouwlocatie. Het filmpje hieronder geeft u een impressie. >>> 

Vriend of vrijwilliger

Wilt u bijdragen aan de duurzame instandhouding van landgoed Prattenburg als historische buitenplaats? Wij zijn op zoek naar vrienden en vrijwilligers!   >>>

Prattenburgwandeling

Op het lieflijke Prattenburg is het goed toeven voor allen die graag in de natuur zijn. Er zijn diverse wandelroutes en rondleidingen door het jaar heen.  >>>

Blijf op de hoogte

Eens per kwartaal verschijnt de digitale nieuwsbrief van de Stichting Vrienden van Landgoed Prattenburg. Interesse? Meldt u zich dan aan via het aanmeldformulier. 
Privacy verklaring

Ontvang de Prattenburg Nieuwsbrief
Contact

Cuneraweg 420
3911 RW  Rhenen

info@prattenburg.nl
www.prattenburg.nl