Nieuwe tractor voor het beleefpad op Prattenburg

Op de foto is de meest recente aanvulling op het kinderbeleefpad te zien: een reuze klim- en speeltractor. Het toestel is gemaakt door Ronald Vrijenhoef die met zijn bedrijf 'Vrij In Hout' ook de andere speelelementen heeft gemaakt op het Landgoed. Vrijwel alle onderdelen zijn gemaakt van robinia hout.

De realisatie van dit werk werd mogelijk gemaakt vanuit de opbrengst van de PrattenburgRun 2022 en een forse bijdrage vanuit het afscheid van Roel Robbertsen als voorzitter van de Federatie Particulier Grondbezit.

Nieuwsbrief december 2023

De Stichting Vrienden van Landgoed Prattenburg informeert haar achterban van vrienden en andere belangstellenden via Facebook en een nieuwsbrief over ontwikkelingen op Prattenburg. In de december-editie aandacht voor terugblikken op de PrattenburgRun en Natuurwerkdag, de nieuwe activiteitenagenda voor 2024, uitbreiding van het beleefpad en meer.

Weinig stormschade in de bossen

Het afgelopen najaar hebben we een aantal lichte stormen gehad, niets bijzonders qua windkracht. Wat spannend was is dat alle bomen nog in blad stonden en de grond doorweekt was van de vele regen. Dit zorgt ervoor dat bomen en bos extra gevoelig zijn voor windworp. Gelukkig hebben we op Prattenburg vrijwel geen schade ondervonden. Dat hebben we voor een deel te danken aan het beheer van de afgelopen 15 jaar in het streven naar wat bosbeheerders “ongelijk jarig gemengd bos” noemen wordt het bos stabieler en heeft meer draagkracht bij extremen. Door het verschil in leeftijden en boomsoorten ontstaat vanzelf een weerbaarder en stabieler bos. Tijdens de periodieke dunningen worden met name de bomen met een hoge toekomst verwachting (T-bomen) ruimgezet waardoor ze sneller dikker worden en daarmee steviger en stabieler worden. Gelijktijdig ontstaat er licht op de bomen waardoor een nieuwe jonge generatie bos zicht kan gaan ontwikkelen.

Plannen voor een klimbos

Landgoed Prattenburg mag een klimbos aanleggen. Het Rhenense stadsbestuur heeft groen licht gegeven voor een klauter- en klimgelegenheid in de bomen op de Utrechtse Heuvelrug. Samen met Klimbos Nederland hopen we het speelbos aan te mogen leggen, na nog een aantal nodige vooronderzoeken. De locatie van het klimbos ligt in een gebied op de begrenzing van Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug, tussen de Veenendaalsestraatweg (N416) en de Driftweg in Elst. Het klimbos zal alleen overdag geopend zijn en op geselecteerde dagen. De Jongerenraad van Rhenen heeft zich al enthousiast uitgelaten over het plan. Zij willen graag meer recreatiemogelijkheden voor jongeren en jonge gezinnen op de Utrechtse Heuvelrug.
Foto: Peter Zandee

Nieuwsbrief september 2023

De Stichting Vrienden van Landgoed Prattenburg informeert haar achterban van vrienden en andere belangstellenden via Facebook en een nieuwsbrief over ontwikkelingen op Prattenburg. In de september-editie wordt aandacht besteed aan: diverse evenementen, de nieuwe voorzitter stelt zich voor en de eerste fase van de digitalisering van het familiearchief van Prattenburg is afgerond.

Eerste fase digitalisering familiearchief afgerond

Op 13 juni vond de afsluitende bijeenkomst plaats van de eerste digitaliseringsfase van ons archief. Ongeveer tweederde van het archief is nu gedigitaliseerd en daarmee vrijwel het gehele familiearchief. Voor de tweede fase staat het digitaliseren van de collectie met charters (rechtsdocumenten) en het landgoedarchief gepland. Deze documenten uit het familiearchief komen binnenkort beschikbaar via een samenwerking met het Utrechts Archief op hun website. Zodra de documenten beschikbaar zijn zullen we u daarover informeren via onze sociale mediakanalen. Hierbij willen wij Project Metamorfoze, die deze digitalisering financieel mogelijk heeft gemaakt, hartelijke bedanken voor de goede samenwerking en ondersteuning. We kijken uit naar de tweede fase!

Evenementen in 2023

De Stichting Vrienden van Landgoed Prattenburg organiseert in 2023 nog drie evenementen waaraan u kunt deelnemen:
9 september  |  Open Monumentendag
14 oktober  |  PrattenburgRun
4 november  |  Natuurwerkdag in het Prattenburgse bos.

Leer de bossen beter te 'begrijpen'

Regelmatig krijgen we vragen over de wijze waarop het bosbeheer op Prattenburg wordt uitgevoerd. Bosbeheer is een dynamisch proces waar veel over te vertellen is. Bosbeheerder en groene rentmeester Gerard Koopmans heeft er een artikel over geschreven, waarin veel vragen van bezoekers worden beantwoord. Een unieke kans om de bossen beter te leren ‘begrijpen’. Via onderstaande link kunt u het hele artikel lezen.

Start lanenproject Solkuil

Prattenburg kenmerkt zich onder andere door de grote hoeveelheid statige lanen op het landgoed. Deze lanen zijn destijds niet alleen aangelegd om van te genieten maar ook als bladvoorziening en humus voor de arme zandgronden. Humus maakt de bodem immers voedselrijker en stimuleert al het leven erin. Het beheer en onderhoud van lanen zijn kostbare aangelegenheden. Daarom wordt gewerkt aan een lanenbeleidsplan om de hoofdstructuur van de lanen op Prattenburg veilig te stellen voor toekomstige generaties. Bij de Solkuil zijn inmiddels zijn 30 platanen geplant door de aannemer. Deze platanen zijn allemaal “verkocht”. Op 18 maart a.s. worden de certificaten uitgereikt aan de donateurs en worden de donatieplaatjes bevestigd. Er is bewust gekozen voor platanen als laanboom. Deze bomen worden gezien als klimaatbestendig. Deze soort is beter bestand tegen hitte en droogte dan bijvoorbeeld beuken. 

Naast een beleidsplan is er ook een lanenverjongingsplan gemaakt, waarin de verjonging voor de komende 10 jaar is uitgestippeld. Wilt u hieraan een bijdrage leveren? Dan kunt u uw belangstelling voor een adoptieboom in de Prattenburgse lanen kenbaar maken.

Klimaatslimme maatregelen

Er zijn ambitieuze plannen vanuit Landgoed Prattenburg om de gevolgen van de klimaatverandering te beperken en de natuurwaarde te vergroten. Dit doen we onder andere door heggen aan te planten. Deze zijn van onschatbare waarde voor planten en dieren gezien de grote rijkdom aan zaden en vruchten die er in voorkomen. Vogels, insecten, reptielen en kleine zoogdieren vinden hier hun plek. Zo vergroten we de opslag voor CO2 en geven we de biodiversiteit een boost. Op dinsdag 28 februari jl. hebben we met een groep enthousiaste vrijwilligers een mooie start gemaakt en zijn meidoorn en sleedoorn in een dubbele lijn geplant. Dit moet nu gaan groeien zodat het in de toekomst gevlochten kan worden tot een ondoordringbare heg. Zodra dat is gelukt, kan het prikkeldraad worden verwijderd.

Blijf op de hoogte

Eens per kwartaal verschijnt de digitale nieuwsbrief van de Stichting Vrienden van Landgoed Prattenburg. Interesse? Meldt u zich dan aan via het aanmeldformulier. 
Privacy verklaring

Ontvang de Prattenburg Nieuwsbrief
Contact

Cuneraweg 420
3911 RW  Rhenen

info@prattenburg.nl
www.prattenburg.nl