Aanplant klimaatslim bos en revitalisering

In februari en maart is in het Prattenburgse bos een aantal boomplantevenementen gehouden. Zo werd in de omgeving van de Eijkelkamp een bosaanplant uitgevoerd door “iksttopnu” in samenwerking met de Nationale boomfeestdag. Er zijn zo'n 5000 bomen geplant uit naam van mensen die gestopt zijn met roken in de afgelopen jaren. Naast de aanleg van het bos is een gedenksteen onthuld en is een zitbank geplaatst.

In samenwerking met de stichting Stukje Natuur is door Hoenderdaal Fasteners uit Veenendaal een aanzet gegeven om meer biodiversiteit en boomsoorten menging in de Prattenbursge bossen te brengen. Totaal werden zo'n 3000 stuks Douglas geplant in een open Amerikaans eikenbos. Met het onderplanten wordt een bijdrage geleverd aan de vastlegging van CO2 en spreiden van risico door het vergroten van de menging.

Door de WUR (Wageningen Universiteit) zijn op een tweetal locaties aanplanten uitgevoerd met verschillende herkomsten van de zogenaamde klimaatslimme boomsoorten. Door deze soorten van diverse genetische herkomsten over een lange periode te testen krijgen we beter inzicht in de eigenschappen van deze soorten in het (veranderende) Nederlandse klimaat. Een van de locaties is aangeplant door de schoolkinderen uit Veenendaal. Het startsein voor de aanplant werd gegeven door voormalig oud-commandant der strijdkrachten Tom Middendorp (tevens schrijver van het boek De Klimaat Generaal).

Dassentunnel

Met de reconstructie van de Oude Veense Grindweg diende zich een goede gelegenheid aan om de dassen vellig over te kunnen laten steken naar het foerageergebied in het open veld.

De tunnel bestaat uit een betonnen onderdoorgang, waarbij de dassen met rasters naar de ingangen geleid worden. De tunnel is mede gefinancierd door het Streekfonds Utrechtse Heuvelrug en door de Vriendenstichting. 

Stormschade op Prattenburg

Op 18 februari raasde storm 'Eunice' over Nederland, waarschijnlijk de zwaarste storm sinds 1990. Eunice heeft veel schade aangericht, ook op Landgoed Prattenburg. Bomen zijn omgewaaid of afgebroken. Daaronder was een aantal iconische exemplaren op markante plekken. Een deel van de picknickplaats is bezweken onder het gewicht van een zware beuk. 

Voor 2022 gaan we een deel van de financiën inzetten om een aantal van deze plekken te herstellen. Daarnaast gaan we onderzoeken of we aanspraak kunnen maken op externe subsidiegelden voor het herstel. Een deel van de schade is gelukkig gedekt door de verzekering. We houden u op de hoogte via deze nieuwsbrief en sociale media. 

Vergroten zichtbaarheid Prattenburg

Het prachtige familielandgoed Prattenburg is op veel verschillende locaties toegankelijk. Maar niet overal is even duidelijk dat een particulier landgoed wordt betreden met de spelregels die daarbij gelden.
 
Daarom heeft het bestuur van de Vriendenstichting samen met het Landgoed besloten om op zes plekken nieuwe passende slaghekken te plaatsen. De slaghekken zijn ontworpen naar het voorbeeld van de Koesteeg. De Vriendenstichting heeft toegezegd twee slaghekken te financieren. De andere vier slaghekken worden door het Landgoed gefinancierd. 

Prattenburg verwelkomt Oekraïense vluchtelingen

De Oekraïense Kateryna (35) woont met haar gezin in een tiny house op Landgoed Prattenburg. Kateryna vertelt aan dagblad De Gelderlander: “We zijn zo blij met deze eigen plek”. De vogeltjes fluiten dat het een lieve lust is. Binnen doet dochtertje Valeria van 9 maanden een vredig middagslaapje, ziet Kateryna Vakhnik op een klein beeldscherm. Het leven is goed, zo op het eerste gezicht in dit tiny house. En dat is het ook, benadrukt de 35-jarige Oekraïense. "We zijn zo blij met deze eigen plek. Dankbaar dat wij hier mogen zijn. Het is klein, maar we hebben een paar meubels, een keuken, gordijnen voor de ramen en bedden om in te slapen. Ik wilde altijd al eens naar Nederland. Alleen niet op deze manier, op de vlucht voor oorlogsgeweld.”

Het filmpje met het volledige interview met Kateryna is via onderstaande button te bekijken op de website van De Gelderlander.

Les op het Landgoed

In mei en juni zijn er weer schoolklassen van De Bron en de Rehobothschool op Prattenburg geweest voor ‘Les op het Landgoed’. Hoewel het grotendeels mooi weer was, zijn we ook een keer volledig ‘weggeregend’, waar de leerlingen dan wel weer om konden lachen.

De groepen 5 hebben hun zintuigen gebruikt om te luisteren naar de metallofoon, te voelen aan bomen en te kijken naar allerlei bloemen en zaden die ze konden vinden op de bodem van het bos. En er is gezocht naar allerlei dierenbeelden die over het park verspreid staan, tijdens een wandeling van twintig minuten.

De groepen 7 hebben naast vissen in de vijver, waarbij allerlei bijzondere waterdiertjes gedetermineerd werden, ook veel geleerd over de geschiedenis van het kasteel en het bosbeheer op het Landgoed. Ook werd mevrouw Vicky van Asch van Wijck, die de kinderen steeds kwam ontvangen en weer uitzwaaide, bestookt met vragen van de leerlingen. Na een bedankje aan alle vrijwilligers vertrokken ze weer. Hopelijk mogen we over een jaar weer medeleerlingen van hen ontvangen!

TERUG NAAR ACTUEEL

Prattenburgwandeling

En u kunt natuurlijk zelf de lanen in en de bossen door van zonsopgang tot zonsondergang. Om de schoonheid te waarborgen vragen wij u wel de openstellingsregels te respecteren. Deze regels staan op de borden bij de ingangen van het Landgoed.  

Blijf op de hoogte

Eens per kwartaal verschijnt de digitale nieuwsbrief van de Stichting Vrienden van Landgoed Prattenburg. Interesse? Meldt u zich dan aan via het aanmeldformulier. 
Privacy verklaring

Ontvang de Prattenburg Nieuwsbrief
Contact

Cuneraweg 420
3911 RW  Rhenen

info@prattenburg.nl
www.prattenburg.nl